Effecten van veroudering

veroudering

Effecten van veroudering

Het is geen geheim dat ons lichaam verandert naarmate we ouder worden. Sommige veranderingen zijn voor de hand liggend, andere zijn subtieler.

Veel mensen worden comfortabel oud en blijven hun hele leven actief, alert en levendig. Hun fysiologische leeftijd kan behoorlijk jonger zijn dan hun chronologische leeftijd.

Anderen kunnen de effecten van osteoporose en artrose ervaren, waardoor hun vermogen om volledig deel te nemen aan activiteiten geleidelijk kan verminderen.

Als u weet wat u kunt verwachten en maatregelen neemt om de effecten van veroudering tegen te gaan, kunt u een jonge geest en een onafhankelijk leven behouden. Een gezond dieet, regelmatig trainingsprogramma en een positieve houding kunnen helpen om het begin van veel leeftijdsgerelateerde veranderingen te vertragen en de voortgang ervan te vertragen.

De effecten van veroudering

Verouderende spieren:

• Naarmate spieren ouder worden, beginnen ze te krimpen en verliezen ze massa. Dit is een natuurlijk proces, maar een zittende levensstijl kan dit versnellen.

• Het aantal en de grootte van spiervezels nemen ook af. Het duurt dus langer voordat spieren reageren in onze jaren ’50 dan in onze jaren ’20.

• Het watergehalte van pezen, de koordachtige weefsels die spieren aan botten hechten, neemt af naarmate we ouder worden. Dit maakt de weefsels stijver en minder goed bestand tegen stress.

• De sterkte van de handgreep neemt af, waardoor het moeilijker wordt om routinematige activiteiten uit te voeren, zoals het openen van een pot of het omdraaien van een sleutel.

• De hartspier wordt minder goed in staat om grote hoeveelheden bloed snel naar het lichaam te stuwen. We zijn sneller vermoeid en hebben meer tijd nodig om te herstellen.

• De stofwisseling van het lichaam (hoe snel het lichaam voedsel omzet in energie) vertraagt. Dit kan leiden tot obesitas en een verhoging van het “slechte” cholesterolgehalte.

Verouderende botten

Gedurende het hele leven veranderen botten voortdurend door een proces van absorptie en vorming dat ‘remodellering’ wordt genoemd. Naarmate we ouder worden, verandert de balans tussen botabsorptie en botvorming, wat resulteert in verlies van botweefsel.

• Het mineraalgehalte van botten neemt af, waardoor botten minder dicht en kwetsbaarder worden.

• Als botten massa verliezen, ontwikkelt zich osteoporose, zowel bij vrouwen als bij mannen. In de wervelkolom kan osteoporose leiden tot verbrijzelde fracturen van de wervels, wat resulteert in een “weduwebult”. Osteoporose is ook verantwoordelijk voor bijna alle heupfracturen bij oudere mannen en vrouwen.

• De chemie van kraakbeen, dat zorgt voor demping tussen botten, verandert. Met minder watergehalte wordt het kraakbeen gevoeliger voor stress. Naarmate kraakbeen degenereert, kan artritis ontstaan.

• Ligamenten, bindweefsels tussen botten, worden minder elastisch, waardoor de flexibiliteit afneemt.

Verouderde gewrichten

• Gewrichtsbeweging wordt beperkter en flexibiliteit neemt af met de leeftijd als gevolg van veranderingen in pezen en ligamenten.

• Naarmate het dempende kraakbeen begint af te breken na een leven lang gebruik, worden gewrichten ontstoken en artritis.

De effecten van veroudering tegengaan

Veel van de veranderingen in ons bewegingsapparaat zijn meer het gevolg van niet-gebruik dan van eenvoudige veroudering. Minder dan 10 procent van de Amerikanen doet regelmatig aan lichaamsbeweging en de meest zittende groep is ouder dan 50 jaar.

Rekken is een uitstekende manier om de flexibiliteit van de gewrichten te behouden. Gewichtstraining kan de spiermassa en kracht vergroten, waardoor mensen hun dagelijkse routineactiviteiten kunnen voortzetten zonder maximale inspanning. Zelfs matige hoeveelheden lichaamsbeweging kunnen uw risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, hartaandoeningen en sommige vormen van kanker verminderen.

Langdurige regelmatige oefeningen kunnen het verlies van spiermassa vertragen en leeftijdsgebonden toename van lichaamsvet voorkomen. Lichaamsbeweging helpt ook om de reactietijd van het lichaam te behouden, evenals het vermogen om zuurstof efficiënt af te geven en te gebruiken. Slechts 30 minuten matige activiteit, opgenomen in uw dagelijkse routine, kan gezondheidsvoordelen bieden.

Een trainingsprogramma hoeft niet inspannend te zijn om effectief te zijn. Wandelen, square dancing, zwemmen en fietsen zijn allemaal aanbevolen activiteiten om fit te blijven naarmate we ouder worden.

De 30 minuten matige activiteit kunnen worden opgedeeld in kortere perioden. U kunt bijvoorbeeld ‘s ochtends 15 minuten in de tuin werken en ‘s middags 15 minuten wandelen. Het klopt allemaal.

Maar als u nog nooit eerder een trainingsprogramma heeft geprobeerd, raadpleeg dan uw arts voordat u er nu mee begint.