Wat is aërobe versus anaërobe training?

aërobe versus anaërobe

‘Aeroob’ en ‘anaëroob’ zijn termen die worden gebruikt om te beschrijven hoe cellen in het lichaam energie produceren en verwijzen naar energiesystemen. Maar wat is het verschil?

Elke beweging die we maken vereist energie om te worden gecreëerd en er zijn drie manieren waarop dit wordt gedaan, één met zuurstof en twee zonder zuurstof.

Aeroob betekent ‘met lucht’ en verwijst naar het lichaam dat energie produceert met behulp van zuurstof. Dit omvat meestal elke oefening die langer dan twee minuten duurt. Continue ‘steady state’-oefening wordt aëroob uitgevoerd.

Anaëroob betekent ‘zonder lucht’ en verwijst naar het lichaam dat energie produceert zonder zuurstof. Dit is meestal een oefening die met een hogere intensiteit wordt uitgevoerd. Er zijn twee manieren waarop het lichaam anaëroob energie kan produceren.

Energie uitbarstingen en langzame afgifte

Spin klasse

Eén anaëroob energiesysteem staat bekend als het ATP-CP-systeem en levert onmiddellijke energie voor een onmiddellijke uitbarsting van oefeningen, zoals voor een worp, sprint of sprong en kan 0 – 10 seconden duren.

Het andere anaërobe systeem, bekend als het melkzuursysteem, levert energie voor zeer zware inspanningen die ongeveer 10 – 120 seconden duren en wordt geassocieerd met het gevoel van verbranding in uw spieren als gevolg van de ophoping van lactaat en andere metabolieten in uw spieren.

Hoewel het handig is om deze energiesystemen afzonderlijk te bekijken, wordt tijdens het sporten energie afgeleid van alle drie de systemen, maar de nadruk zal veranderen afhankelijk van de intensiteit van de oefening in verhouding tot uw fitnessniveaus.

Aërobe versus anaërobe training verwijst naar welk energiesysteem je probeert te verbeteren tijdens je trainingssessie en de structuur en intensiteit ervan zal heel anders zijn, afhankelijk van welk systeem je probeert te verbeteren.

Aërobe training zal doorgaans binnen het bereik van 60 – 80% van uw geschatte maximale hartslag vallen en kan gedurende langere tijd continu worden gedaan, anaërobe training zal tussen 80 – 90% van uw geschatte maximale hartslag vallen. Maar als je eenmaal zo hard pusht dat je niet met dezelfde intensiteit kunt blijven trainen, zul je terug moeten vallen in het voornamelijk aerobe energieproductiesysteem.

Waar zijn de twee trainingstypes goed voor?

Aërobe training is goed voor het opbouwen van uithoudingsvermogen en het verbeteren van uw cardiovasculaire en ademhalingsfunctie. Dit betekent dat uw hart en longen sterker en efficiënter worden, waardoor u harder en langer kunt trainen naarmate uw conditie verbetert.

Anaërobe training wordt uitgevoerd met een hogere intensiteit dan aërobe training, meestal tussen 80 – 90% van uw maximale hartslag en is een fantastische manier om uw fitnessniveaus te verbeteren zodra een basisaëroob fitnessniveau is bereikt.

Hoewel gewichtsverlies mensen vaak motiveert om naar de sportschool te gaan, gaan de gezondheidsvoordelen van aerobics veel verder dan alleen helpen om je gewicht onder controle te houden. Een programma van regelmatige aerobe oefeningen kan u helpen ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals hartaandoeningen, hypertensie, beroertes, diabetes en sommige vormen van kanker.

Het kan ook de bloeddruk verlagen, sterkere botten bouwen, spierkracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit verbeteren, je balans verbeteren en het risico op vallen verminderen. Aërobe oefening wordt vaak gecrediteerd voor het verbeteren van de stemming, en onderzoek suggereert dat het ook het geheugen en andere mentale functies kan helpen verbeteren.

Veelvoorkomende aerobe oefeningen zijn wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, langlaufen – elke activiteit die u in beweging brengt en uw hartslag verhoogt.

Om de beste resultaten uit uw training te halen, moet aerobe conditionering worden gemengd met flexibiliteitsoefeningen en krachttraining om een ​​uitgebalanceerd fitnessprogramma te creëren.